مشکل نداشتن تصویر در آیفون های تصویری یک مشکل عام در تمامی مدل های آیفون تصویری از برند تکنما کوماکس سوزوکی آلدو و تابا و الکتروپیک است. حال در این مطلب سعی بر آن شده تا تمامی دلایل نداشتن تصویر ( از آبی بودن تصویر تا سیاه بودن تصویر آیفون تصویری ) را ذکر و بررسی کنیم.
جهت سهولت ما تمامی مشکلات یک آیفون تصویری را به چند بخش تقسیم میکنیم. که در اینجا دلایل نداشتن یا نبودن تصویر در آیفون تصویری را میتوان به چند بخش تقسیم نمود:
- نداشتن تصویر در تمامی واحدها
- نداشتن تصویر در یک یا چند واحد
نداشتن تصویر در آیفون تصویری تمامی واحدها
زمانی که شما مشاهده می نمایید که تصویر آیفون تصویری شما نیست یا آیفون تصویری شما تصویر ندارد بهترین کار در ابتدا بررسی واحدهای دیگر است. یعنی از همسایگان نیز نداشتن تصویر را جویا شویم. حال اگر این مشکل در همسایگان نیز دیده شد شما به این مهم دست یافته اید که مشکل نداشتن تصویر در آیفون تصویری شما مربوط به واحد شما و آیفون داخلی نبوده و این مشکل از سمت بیرونی پنل خواهد بود.
نداشتن تصویر علاوه بر مشکلات ذکر شده در پایین معمولا به دو بخش آبی بودن تصویر و سیاه بودن تصویر آیفون تصویری تقسیم میگردد. که این مشکلات از سمت پنل بیرونی خواهد بود که در زیر به طور کامل بررسی می نماییم.
نداشتن تصویر در آیفون تصویری به علت خرابی پنل
پنل ها مهمترین قسمت یک آیفون تصویری خواهند بود . اما در اینجا ما فقط دلایل نداشتن تصویر رو در آیفون های تصویری ذکر خواهیم کرد.
پنل ها از سه قسمت تشکیل شده اند:
- برد اصلی پنل
- برد دوربین پنل
- کیبورد
تاثیر برد اصلی بر نداشتن تصویر آیفون تصویری :
بردهای اصلی پنل یکی از مهمترین وظایف آنها رساندن برق مورد نیاز جهت کارکرد دوربین است که توسط سه عدد سیم زرد مشکی و قرمز این ارتباط برقرار شده است. که وظیفه هر کدام از سیم ها به صورت زیر است:
- سیم زرد مثبت تصویر
- سیم مشکی منفی تصویر و منفی برق
- سیم قرمز مثبت برق
حال کار بسیار راحت تر شد ! شما کافیست تا ولتاژ دو سیم رنگ مشکی و قرمز را در صورت برقرار بودن ارتباط بررسی نمایید. در صورتی که ولتاژ را نداشتید مشکل از پنل و در صورتی که 12 ولت مستقیم را داشتید مشکل از برد اصلی نخواهد بود.
توجه داشته باشید که این ولتاژ مورد نیاز معمولا از رگولاتورهای 7812 گرفته میشود. که بررسی آنها را در تعمیرات آیفون های تصویری توضیح داده ایم. دو پایه ورودی رگولاتور 7812 را چک نمایید و این دوپایه باید ولتاژی بالاتر از 12 ولت داشته باشند. در صورتی که این ولتاژ موجود باشد.
یعنی رگولاتور شما ولتاژ ورودی را دریافت نموده و آن را به 12 تغییر نداده است . حال با تعویض رگولاتور مشکل نداشتن تصویر آیفون تصویری شما برطرف خواهد شد.
توجه داشته باشید همواره در تعمیرات تخصصی برد پنل یا هر برد دیگری تنها یک قطعه نمیتواند دلیل بر خرابی برد باشد پس شما از طریق دنبال نمودن مسیر بر روی برد میتوانید تمامی قطعات الکترونیکی در مسیر مورد نیاز را چک نمایید.
معمولا خرابی در برد اصلی تصاویر تمامی واحدها را آبی میکند نه سیاه !! در صورت سیاه بودن تصویر در آیفون تصویری احتمال بیشتر بر روی خرابی دوربین خواهد بود.
تاثیر برد دوربین در نداشتن تصویر
همانطور که گفتیم یکی از دلایل نداشتن تصویر در تمامی واحدها می تواند خرابی دوربین پنل آیفون تصویری باشد. همانطور که در شکل بالا مشاهده نمودید. دوربین پنل یک ولتاژ کاری را از برد اصلی دریافت میکند که در صورت دریافت این ولتاژ دوربین کار خواهد کرد. جهت تست میتوانید همانند شکل دو سیم مشکی و قرمز را با ولتمتر چک نمایید.
- قطعه الکترونیکی آی سی رنگ
- قطعه الکترونیکی آی سی سوئیچینگ
- قطعات خازن
آی سی سوئیچینگ در برد دوربین پنل
آی سی های سوئیچینگ وظیفه سوئیچ نمودن ولتاژهای کاری متفاوت جهت عملکرد صحیح قسمتهای مختلف را بر عهده دارند. خرابی در این آی سی ها بسیار رایج بوده و یکی از دلایل نبودن تصویر میتواند خرابی همین آی سی ها باشد. این آی سی ها دارای هشت پایه بوده و در دو نوع SMD و DIP در بازار موجود هستند. در برد دوربین از نوع SMD آن به دلیل کم حجم تر بودن استفاده میگردد.
این نوع از آی سی ها کدهای متفاوتی دارند و نمیتوان گفت که آی سی به کار رفته در این بردها از کد X میباشد. ازین رو بهترین روش تشخیص پیدا کردن دیتاشیت آن در دنیای اینترنت است. یعنی کد موجود بر روی آی سی را در اینترنت سرچ نموده و دیتاشیت و نحوه عملکرد آن را بیابیم.
معمولا در خرابی دوربین پنل تمامی تصاویر واحدها سیاه خواهد بود و البته این معنی بر قطعا خراب بودن دوربین پنل نیست.
آی سی رنگ در برد دوربین پنل
این آی سی وظیفه تقسیم و آنالیز را بر عهده دارد و در برد دوربین نیز همین وظیفه را دنبال می کند. آی سی color نیز همانند آی سی سوئیچینگ از هشت پایه تشکیل شده است که از نظر ظاهری بسیار مشابه آی سی سوئیچ نیز می باشد.
معمولا خرابی های آی سی رنگ در برد دوربین به موارد زیر ختم میگردد:
- به هم ریختگی رنگ در تصاویر واحدها
- نشان دادن یک رنگ در تمامی تصاویر واحدها
- نداشتن تصویر در کلیه واحدها
توجه داشته باشید که خرابی آی سی رنگ همانند آی سی سوئیچینگ بسیار زیاد بوده و روشی جهت تست آن وجود ندارد و بعد از چک نمودن آی سی سوئیچینگ تعویض میگردد.
2. نداشتن تصویر در آیفون تصویری یک یا چند واحد
نداشتن تصویر در یک یا چند واحد نشان از خراب نبودن پنل آیفون تصویری و برد پنل یا دوربین پنل می باشد. این یعنی یا خرابی از داخل واحدها می باشد و یا خرابی از سیم کشی آن واحدها خواهد بود.
معمولا جهت تست این موارد بهتر است به نکاتی که در ادامه مطرح میکنیم فکر کنید.
- نداشتن تصویر ممکن است از نقطه اشتراک سیم کشی آیفون تصویری چند واحد باشد. یعنی تصور کنید چهار واحد توسط یک کابل به جعبه تقسیم هدایت شده اند و اگر همین چهار واحد تصویر نداشته باشند باید به این نکته پی برد که ممکن است سیم اتصال این چهار واحد با مشکل مواجه شده است.
- نبودن تصویر ممکن است فقط از آیفون تصویری یک واحد باشد. که در این صورت می توان با جابه جا کردن آیفون داخل واحد با یک واحد دیگر خرابی در سیم کشی یا خرابی آیفون تصویری پی برد.
- نداشتن تصویر ممکن است گاهی اوقات اتفاق بیوفتد. در این صورت یا میتواند اتصال نامناسیب سیم ها باشد و یا خرابی موقطی دوربین پنل. حدالامکان اتصالات لحیم کاری شود و یا دوربین پنل تعویض گردد.
نداشتن تصویر به علت خرابی آیفون تصویری داخلی
نبودن تصویر در آیفون های تصویری یکی از بیشترین مشکلات به وجود آمده در آیفون های تصویری می باشد که تا اینجای کار متوجه شدیم که این مشکل از داخل واحد ماست یا مشکل همگانی و از بیرون واحد می باشد. حال نوبت به آن رسیده تا دلایل نبودن تصویر به علت خرابی آیفون داخلی را بررسی نماییم. در ابتدا توجه داشته باشید که :
قطعاتی که در اینجا ذکر میگردد در تمامی آیفون های تصویری مشترک بوده و مربوط به یک مدل یا برند آیفون تصویری نمی باشد.
آیفون های تصویری طبق عملکردی که دارند باید تصویر را از سیم های ورودی دریافت نموده و این تصویر را به برد تصویر جهت نمایش انتقال دهند. حال در این انتقال یا تهیه ولتاژ گاها مشکلاتی به وجود می آید که در اینجا به بررسی آن ها می پردازیم. در ابتدا نگاهی به عملکرد یک آیفون تصویری در انتقال تصویر بیاندازیم.
برد تصویر نیز همانند دوربین از سه سیم ورودی استفاده میکند. همان قسمت سوکت در عکس است. رنگ بندی آن نیز همانند برد دوربین از رنگ های زرد و مشکی و قرمز تشکیل میشود. که رنگ قرمز مربوط به ولتاژ عملکرد برد تصویر است.
آنالیز عملکرد سیگنال تصویر در برد اصلی
تصویر انتقال قطعه هوک جهت قطع و وصل نمودن میگردد ، بعد از وصل شدن وارد تجهیزاتی همانند ترانزیستور شده و در عبور از برخی قطعات وارد سوکت ورودی برد تصویر و در انتها آنالیز در برد تصویر میشود.
آنالیز عملکرد ولتاژ تصویر در برد اصلی
ولتاژ نیز جهت عملکرد برد تصویر مورد نیاز است که این ولتاژ در مسیر خود از رگولاتور 7812 و ترانزیستور TIP127 عبور میکند. در رگولاتور ولتاژ انها به 12 ثابت میگردد و در ترانزیستور سوئیچ میگردد. این ولتاژ در ادامه به دیودها و در انتها به برد تصویر منتقل میگردد.
اما به طور کلی قطعاتی که باعث نداشتن تصویر در یک واحد میشوند قطعات زیر هستند.
- خرابی رگولاتور 7812
- خرابی دیودها
- خرابی ترانزیستور TIP127
- خرابی قطعه هوک
- خرابی آی سی سوئیچینگ برد تصویر
- خرابی خازن های برد تصویر
- خرابی رله تصویر در برخی مدلها
1. خرابی رگولاتور در نبودن تصویر آیفون
رگولاتور یکی از اصلی ترین دلایل نداشتن تصویر در واحدهاست. خرابی رگولاتور را در بالای همین مطلب و در پنل توضیح دادیم.
2. خرابی دیودها در نداشتن تصویر آیفون
دیودها همانطور که بارها گفته ایم وظیفه یکسوسازی و یا یکطرفه رد کردن جریان را دارند. به زبان خودمانی اجازه ورود جریان برعکس را نمیدهند. یعنی معمولا در جاهایی که رگولاتور 7812 موجود باشد. یک دیود جهت جلوگیری از بازگشت جریان است .که با سوختن این قطعه تصویر ما قطع می شود.
روش تست دیودها با مولتی متر هایی است که این قابلیت را داشته باشند. در ضمن بر روی برد نیز میتوان از اتصال کوتاه دوسمت دیود در برخی بردها جهت تست استفاده نمود.
3. خرابی ترانزیستور TIP127 در نبودن تصویر
ترانزیستورهای TIP127 وظیفه سوئیچ نمودن ولتاژ جهت کارکرد برد تصویر را دارند. البته بهترین روش جهت تعمیر یک آیفون تصویری آن است که این ترانزیستور را به عنوان تایمر در مداربشناسیم. چراکه بیشتر عملکرد های نبودن تصویر یا قطع نشدن آن توسط این ترانزیستور انجام میگیرد.
4. خرابی هوک در نداشتن تصویر
هوک بیشترین استفاده در تعمیرات آیفون تصویری را دارد. قطعه هوک پرکاربرد ترین قطعه الکترونیکی در بین تعمیرکاران است. چرا که وظیفه اصلی قطع و وصل تصویر و صدا را برعهده دارد. اگر این قطعه نتواند به خوبی ارتباط تصویر را برقرار کند ، حتما آیفون تصویری ما فاقد تصویر خواهد بود.
آموزنده و مفید بود
سلام.ممنون از نظر خوبتون.